AJVAR: Pravi domaći, po receptu naših baka

AJVAR: Pravi domaći, po receptu naših baka

Kao i za svako drugo popularno jelo, i za ajvar postoji praktički bezbroj različitih recepata. Gotovo da se može reći da ga u svakoj kući pripremaju drugačije. Ipak, svi oni se mogu svrstati u dvije kategorije – ajvar bez patlidžana i s patlidžanom. Ovdje donosimo recept bez patlidžana, a na našem portalu možete naći i varijantu s patlidžanima.

Sastojci:

  • 30 kg crvenih paprika,
  • 1 litar ulja,
  • 200 ml octa,
  • 1/2 kesice konzervansa,
  • so

Priprema:

Paprike ispeći na tradicionalan način (na peći). Pečene paprike slagati u dublju posudu (dok su vrele) koja obavezno mora biti poklopljena kako bi se kožica potparila i odvojila od paprike. Paprike oguliti, očistiti od sjemenki i samljeti.

Ulje dobro zagrijati u širokom loncu, pa dodati samljevene paprike (ulje treba biti vrelo, tako da paprike “zacvrče”). Pržiti dugo, dugo uz miješanje. Prvo miješati povremeno dok ajvar ne proključa, a zatim neprekidno.

Pred kraj kuhanja dodati ocat i konzervans.

Ajvar je gotov kada počne ostajati jasan trag od varjače kojom se miješa po dnu šerpe, odnosno kada je jako gust.

Gotov ajvar posoliti po ukusu i dok je vruć sipati u tegle. Ostaviti ajvar preko noći u rerni na 60-80 °C da se zapeče.

Prije zatvaranja tegli dobro zagrijati oko 200 ml ulja i premazivati površinu ajvara tako da ponovo “zacvrči”. Zatvoriti tegle poklopcem i ostaviti na hladnom mestu.

Napomene:
Jako je bitno dugo kuhati ajvar, jer jedino dobro ukuhan ajvar se ne kvari. Dakle nije poenta dodati mnogo konzervansa, već dugo kuhati.
Lonac u kojem se kuva ajvar treba biti što širi, jer se u tako brže skuha.
Poklopce tegli možete premazati vaticom ili gazom natopljenom alkoholom – odlično djeluje protiv kvarenja ajvara.
So dodati tek na kraju, jer je tada količina znatno manja, pa bi ajvar mogao biti preslan ako posolite na početku kuhanja.

Izvor: Mojakuhinja.net

1 Comment

  1. lonac nikako ne moze biti sirok samo serpa moze biti siroka ja nikad nisam stavljala konzervans nikad se nije pokvario imam ajvae koji sam spremila 2014 god i odlican je

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)