ZA DOBAR POČETAK DANA: Osam najzdravijih namirnica za doručak

Doručak

Često se ističe da je važno doručkovati, ali isto tako je važno napraviti dobar odabir namirnica za taj važni obrok!

1. Jaja
Jaja povremeno ugrozi loša reputacija, ali ona sadrže 13 esencijalnih hranjivih tvari, uključujući proteine. Istraživanja pokazuju da jutarnji obrok bogat proteinima štiti od nezdravih obroka tijekom dana. Najmanje osam do 10 grama proteina, a po mogućnosti 20 do 25 grama ne samo da pružaju osjećaj sitosti, nego i pomažu u održavanju mišićne mase. Žumanjci su bogati kolinom iz obitelji vitamina B koji je važan za pamćenje. Jaja se, kao što znamo, mogu pripravljati na stotine načina.

2. Kava
Iako nas previše kave čini nervoznima, jutarnja šalica puna je antioksidansa. U umjerenim količinama – i bez mlijeka i šećera – kava čuva srce i usporava kognitivnu degeneraciju. Također može štititi od nekih vrsta raka, uključujući karcinom bazalnih stanica te dijabetesa tipa dva.

3. Banane
Ova je jednostavna namirnica stekla loš glas jer je puna škroba i kalorija. No ne bi smjela biti na popisu zabranjenih namirnica. Banana srednje veličine bogata je vlaknima, vitaminom C i kalijem, odnosno ima 422 miligrama kalija i nikakvu količinu natrija. Ta kombinacija pomaže u kontroli krvnog tlaka.

4. Grejp
Još jedan odličan izvor vitamina C i kalija cijela je obitelj agruma. Oni također nude puno vlakana koji pomažu da se dulje osjećate siti. Neke su studije pokazale da grejp kao predjelo bilo kojem obroku može ubrzati mršavljenje.

5. Šumsko voće
Obožavamo ga jer je puno antioksidansa, vitamina C i vlakana, uz vrlo malo kalorija. Neka istraživanja pokazuju da također ima antikancerogena svojstva, a pomaže pri neurološkoj degeneraciji povezanoj sa starenjem.

6. Grčki jogurt
Kao i jaja, grčki jogurt izvor je proteina koji daju osjećaj sitosti te odličan izvor kalcija. Čuvajte se samo verzija s dodanim okusima jer je to razrijeđeno s dodanim šećerom. Jedite one s malim postotkom masnoće, a ako se želite zasladiti, poslužite se šumskim voćem.

7. Čaj
Zahvaljujući antioksidansu flavonoida, čaj nosi jaka protuupalna svojstva i potiče imunološki sustav. Zeleni, crni i bijeli čajevi doprinose zaštiti od nekih oblika raka, srčanih problema i dijabetesa, no važno je da šalicu ne natrpate šećerom!

8. Zobena kaša
Ovaj osobito hranjiv doručak zaslužuje svako poštovanje. Zobena je kaša bogata vlaknima pa ste dulje siti, a pomaže u regulaciji kolesterola. Ako dodate bananu, orašaste plodova i šumsko voće, dobili ste idealan doručak i zdravu kombinaciju proteina, ugljikohidrata i masti, piše Tportal, prenoseći Huffington Post.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)