Iako to mnogi savjetuju, nemojte se odreći graha! Evo zašto…

Grah

Svakodnevno čitamo i slušamo koje namirnice valja izbaciti iz prehrane kako bi sačuvali zdravlje, a na njima se često nađe i grah.

No, to je prava šteta i to zbog mnogobrojnih blagotvornih učinaka te namirnice.

Usporava starenje
Sigurno ste čuli da postoji poveznica između dugovječnosti Francuza i crvenog vina. Sastojak zaslužan za to, resveratrol, nalazi se i u grahu, gotovo u istim količanama kao i u crvenom vinu. Najveća koncentracija tog sastojka je u crnom grahu i leći.

Moćan antioksidans
Poznato je da su namirnice poput borovnica, zelenog čaja, kurkume i šipka bogate antioksidansima, no manje je poznato da je grah jedna od njih. Također, sadrže jedinstvene antioksidanse koji mogu blokirati enzime krive za stvaranje dijabetesa i debljanje.

Snižava krvni tlak i pospješuje mršavljenje

Istraživanja su dokazala da grah značajno smanjuje krvi tlak. To se posebno odnosi na pinto grah, grašak i crni grah. Također, u jednom istraživanju dokazano je da, s grahom u svakodnevnoj prehrani, ljudi lakše gube salo, smanjuje im se razina kolesterola i imaju više energije.

Može spriječiti oboljenje od raka
Grah drastično smanjuje rizik od oboljenja od najčešćih vrsta rakova, poput raka grudiju, prostate, jetre i želuca. Osim toga, ekstrakt graha, nazvan IP6, istražuje se kao mogući lijek protiv raka.

Izvor: Magazin.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)