Ne zanemarujte blitvu, niskokalorična je, a puna vitamina, minerala…

Ne zanemarujte blitvu, niskokalorična je, a puna vitamina, minerala...

Hvalospjevi o zdravstvenim blagodatima kelja traju već nekoliko godina, no ako niste ljubitelj ovog povrća koje ima karakterističan okus, onda je blitva idealan izbor. Prepuna je vitamina i minerala, a izuzetno je siromašna kalorijama što je čini sjajnim odabirom za sve one koji muku muče s viškom kilograma.

O blagodatima kraljice dalmatinske spize – blitvi malo se govori, no trebala bi biti sastavni dio zdrave prehrane. Jednostavno se priprema, siromašna je kalorijama, a bogata vitaminima i mineralima.

Ovo omiljeno povrće većine Dalmatinaca zahvalna je namirnica koja se može jesti u različitim kombinacijama, a najčešće se jede ‘na lešo’. Prije konzumacije potrebno ju je prokuhati, ali ne predugo – dovoljne su tri, četiri minute u kipućoj vodi kako bi se zadržale sve hranjive vrijednosti koje sadrži. Blitvu možete pripremati na iste načine kao i špinat. Od nje možete napraviti ukusnu juhu, dodati je u quicheve, a od nje se radi i tradicionalno jelo iz Dalmatinske zagore – soparnik.

Blitva sadrži najmanje 13 različitih antioksidansa, bogata je magnezijem, željezom, vitaminima B i C te ima tzv. balastne tvari koje blagotvorno djeluju na crijeva i na taj način poboljšavaju rad probave.

Osim toga, blitva spada u povrće s malo kalorija pa ako želite izgubiti kilograme i održati vitku liniju, blitva je idealan izbor. Naime, 100 grama blitve sadrži svega 20 kalorija. No to što ima malo kalorijama ne znači da nije zasitna. Poput ostalog zelenog lisnatog povrća, i blitva je jako zasitna te dugo ostaje u probavnom traktu pa ćete dugo biti siti.

Blitva je izvor dva važna, ali manje poznata antioksidanta: siringijske kiseline i kaempferola. Siringijska kiselina pomaže u stabiliziranju šećera u krvi, a kaempferol štiti organizam od kancerogenih toksina te smanjuje upalne procese u tijelu.

Nije samo mrkva dobra za vid. Blitva također sadrži gotovo jednake količine vitamina A i luteina koji su važni za zdravlje očiju, a smanjuju rizik od bolesti oka kao što su makularna degeneracija ili mrena. Sastojke blitve: lutein i zeaksantin nazivaju još i ‘vitaminima za oči’. Budući da pripadaju grupi karotenoida, povoljno djeluju na mrežnicu oka sprečavajući makularnu degeneraciju koja je povezana sa starenjem, a najčešći je uzrok sljepoće u svijetu. No osim što čuva vid, lutein koži pruža i zaštitu od šetnih UV zraka.

Blitva je dobra i za zdravlje kostiju jer sadrži preko 400 posto dnevne vrijednosti vitamina K i oko šest posto dnevne vrijednosti kalcija na svega 100 grama. Osim toga, ovo povrće pomaže kod jačanja imuniteta, odličan je diuretik i preporučuje se za ublažavanje nervoze i jačanje koncentracije.

Izvor: Tportal

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)