KUHANA ILI MORSKA SOL? Koju koristiti, koje su prednosti i mane jedne i druge?

sol-papar-rajcica-bp-700

Najveći problem za naše zdravlje je natrij unesen putem kuhinjske soli koja se u velikim količinama nalazi u industrijski prerađenoj hrani što povećava dnevnu preporučenu dozu unosa soli.

Jednostavnom eliminacijom industrijski prerađene i gotove hrane moguće je smanjiti unos natrija na zdraviju količinu, ali još važnije je kuhanu sol zamijeniti morskom soli koja je zdravija i poželjnija u prehrani.

1. Kako se dobiva?
Kuhana sol se dobiva iz naslaga soli na mjestima gdje je nekada bilo more pa se njegovim povlačenjem nataložila sol. Bušenjem i polaganjem cijevi (slično kao i za naftu) dolazi se do nalazišta soli, te se upušta voda koja topi sol, te se salamura diže na površinu, a netopivi ostaci padaju na dno. Salamura se zatim ispumpava, te se “kuhanjem” isparava voda da ostane samo NaCl. (Najbolji primjer za to je rudnik soli u Tuzli.)

Morska sol dobiva se prirodnim procesima isparavanja morske vode, pri čemu svi minerali ostaju očuvani u zrncima.

2. Od čega se sastoji?
Kuhana sol čisti je natrijev klorid čije molekule u tijelu snažno privlače vodu iz tjelesnih stanica, uzrokuje dehidraciju stanica i time usporava vitalne funkcije organizma. U procesu kemijske prerade, rafinirana sol gubi sve vrijedne minerale i njezina izvorna struktura se uništava.

Morska sol sadrži preko 80 minerala i elemenata u tragovima koji su važni za zdravlje organizma. Svi minerali dolaze u prirodnom obliku, jer kod isparavanja morske vode na dnu bazena ne ostaje samo natrij klorid, nego i sve prirodne krute tvari koje su bile otopljene u morskoj vodi. Među osamdesetak različitih minerala, elemenata u tragovima, karbonata i sulfata, prisutni su i kalcij, kalij, brom, natrij, mangan, magnezij, jod, željezo, fluor i silicijeva kiselina.

3. Sadrži li jod?
Kuhana sol sadrži jod koji se smatra neophodnim elementom za održavanje raznih funkcija u tijelu zbog čega je ovoj vrsti soli dugo davano na važnosti. No jod je u ovom slučaju element dodan industrijskim procesom, a ne nalazi se kao prirodan sastojak soli.

Morska sol jod sadrži u svojoj prirodnoj strukturi iako u manjim tragovima. No brojni stručnjaci ne smatraju manjak joda u morskoj soli nedostatkom nego ističu puno prirodnije unošenje joda u organizam i to konzumiranjem namirnica koji ga sadrže u većim količinama. Češnjak, morske alge, bundeva, tikvica, ananas, kruška namirnice su čijom konzumacijom zadovoljavamo potrebe tijela za jodom.

Danas morska sol i nije tako kvalitetna kao nekad, jer su mora i oceani sve zagađeniji, a ne prođe ni jedna godina bez izlijevanja nafte iz tankera. Recimo da 89% svih proizvođača morske soli pročišćava sol.

Savjet:
U odabiru soli ona koja se posebno cijeni je cvjetna sol, koja je za razliku od ‘kuhinjske soli’ bogata kalcijem i magnezijem te predstavlja proizvod najviše kvalitete u proizvodnji soli.

Riječ je o najzdravijoj vrsti soli koja je, uz povećanu koncentraciju joda, bogata kalcijem i magnezijem. Skuplja se ručno uz pomoć drvenih lopata, a cvijet soli se proizvodi od finih kristala koji se nakupljaju na površini salamure na bazenima u vrijeme početka kristalizacije.

Cvijet soli se sastoji prosječno od preko 97 posto natrijevog klorida, 0,5 posto kalcijevog sulfata, 0,3 posto magnezijevog klorida, 0,2 posto magnezijevog sulfata i 0,1 posto kalijevog klorida.

Cvjetna sol se koristi za regulaciju probave, za žene u klimakteriju i za vrijeme menopauze, za osvježenje organizma i opuštanje napetosti, za osobe koje imaju pomanjkanje kalcija i magnezija.

Napomena:

Danas morska sol i nije tako kvalitetna kao nekad, jer su mora i oceani sve zagađeniji, a ne prođe ni jedna godina bez izlijevanja nafte iz tankera. Recimo da 89% svih proizvođača morske soli pročišćava sol.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)