UKUSNO I ZDRAVO: Evo popisa fine hrane koja vam može spasiti život

Na popisu ove superhrane su masti, ugljikohidrati, pa čak i čokolada! Sve će vam to dati neophodnu energiju, spriječiti nastanak bolesti, pomoći da izgledate mlađe, a možda čak i produžiti život. Navedene sastojke koristite u pripremi jela ili, još bolje, jedite svježe.

Gorka čokolada
Deborah A. Klein, autorica knjige 200 Superfoods That Will Save Your Life, ističe da je gorka čokolada (barem 70% kakaa) dobra za srce jer snižava krvni tlak, dok antioksidansi jačaju imunitet.

Svježi sir
Svježi sir (u idealnom slučaju od nepasteriziranog mlijeka) ukusan je i jača kosti, kaže Klein. Osim toga, pomaže u izgradnji mišića i organa. Sir ima nizak udio natrija, a bogat je kalcijem i proteinima. Jedite ga za doručak, mažite na kruh uz povrće ili umiješajte u umak za špagete.

Slatki krumpir
Slatki krumpir je među najhranjivijim povrćem. ‘Razina vitamina A u slatkom krumpiru ruši sve rekorde’, kaže Klein. Odličan je i za prevenciju bolesti jer je bogat antioksidansima i tvarima koje imaju protuupalno djelovanje. Velik je izvor škroba jer opskrbljuje tijelo glukozom, koja je gorivo za mozak, mišiće i organe. Ukusan je podsjetnik da su ugljikohidrati neophodni za zdravlje.

Ljuto je zdravo
Uz to što ‘podižu’ doživljaj svakog obroka, ljute paprike podižu i imunitet. Izvor zdravlja je u ovom slučaju kapsaicin, sastojak koji djeluje protiv debljanja, raka, dijabetesa i bakterija koje stvaraju čir na želucu.

Repa
‘Repa je odlična za srce, kosti i zdravlje očiju’, kaže Klein. Prepuna je vitamina, antioksidansa, pa čak i kalcija. Dobra je za krvne žile i sprečava ukrućivanje arterija, što može dovesti do srčanih bolesti.

Bakalar
Nudi sve zdravstvene koristi plodova mora, ali bez viška žive. Ne opterećuje tijelo kalorijama, hrani mozak omega-3 masnim kiselinama i uništava trigliceride, koji ugrožavaju zdravlje srca. Ova bijela riba također ima protuupalna svojstva i smanjuje rizik od hipertenzije, kaže Klein. Kupite svježi bakalar i kratko ga kuhajte.

Jabuke
Ovo vlaknima bogato voće može smanjiti alergijske reakcije, štiti od raka i dijabetesa, snižava kolesterol, smanjuje zatvor i proljev. S obzirom na toliko sorti koje su na tržištu, sasvim ćete sigurno pronaći jednu za sebe – potrudite se da bude iz biološkog uzgoja.

Orasi i drugi orašasti plodovi
‘Orasi su vrhunska hrana za srce’, kaže Klein navodeći da su puni omega-3 masnih kiselina. Uživajte u četvrtini šalice nekoliko puta tjedno i uz vlakna ćete dobiti i bjelančevine, te sastojke koji snažno djeluju protiv upala. Orasi također sadrže elaginsku kiselinu, koja djeluje u prevenciji tumora.

Borovnice
Posljednje na ovoj listi bi zapravo zauzele prvo mjesto po količini antioksidansa. Borovnice ometaju i širenje bakterija u mokraćovode i tako sprečavaju infekcije.

Izvor: Net.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)