KUMIN: Samo jedna žličica ovog začina dnevno pomaže da se kilogrami tope tri puta brže!

kumin

Za sve one koji muku muče kako istopiti nagomilane kilograme stigla je odlična vijest. Najnovija istraživanja pokazala su da kumin, koji su ljudi od davnina koristili kao začin i lijek, tri puta brže pomaže topljenju kilograma.

Istraživanje koje je provedeno na iranskom medicinskom univerzitetu Šahid Sadoughi pokazalo je nevjerovatne rezultate: samo žličica kumina dnevno pomaže u mršavljenju te smanjuje opseg masnog tkiva i nivo kolesterola.

U tri mjeseca provedeno je istraživanje u kojem je učestvovalo 88 žena podijeljenih u dvije grupe.

Grupa koja je uzimala žličicu kumina dnevno umiješanu u jogurt pokazala je bolje rezultate u gubitku kilograma.

Zanimljivo je da je spomenuta grupa imala i manji postotak masnog tkiva, od oko 14,64 posto (čak tri puta više od grupe koja nije upotrebljavala kumin), što jasno pokazuje da ovaj začin ima svojstva koja pomažu u topljenju masnih stanica.

Grupa koja je unosila kumin imala je nevjerovatne rezultate i po pitanju kolesterola, a on je bio puno manji nego kod osoba koje ga nisu konzumirale u ovom istraživanju.

Kako je kumin uspio ostvariti ovako dobar uspjeh? Bogat je fitosterolom, supstancama za koje se zna da inhibiraju apsorpciju kolesterola u tijelu. Autori studije također nagađaju da kumin privremeno ubrzava metabolizam, piše prevention.com.

Osim u jogurtu, kumin možete npr. konzumirati kao začin za salatu, kao dodatak majonezi ili humusu za sosove ili sendviče; umiješajte ga u meksički guacamole sos ili ga dodajte prženom slanutku (leblebiji), lješnjacima i bademima.

Izvor: Tportal.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)